Събраните в хода на досъдебноjf производство доказателства сочат, че в периода 04.10.2010 г. – 09.02.2016 г. са извършени множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство със сградата на ул. "Одрин", съобщиха от прокуратурата.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева. А за използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на управителя на фирмата собственик Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 г.

И на двамата е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на по 2000 лева.

Спрямо Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.

Сред извършените от главния архитект нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета, и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съгласувания (включително с Министерство на културата) и разрешения за това.

Освен това Русев е извършил презаверяване на скици-визи в нарушение на закона и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8” ЕООД, издал е две разрешения за строеж на дружеството за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” и др..

За организирането на допуснатата от Русев противозаконна дейност в защитената територия към наказателна отговорност е привлечен и управителят на „Одрин 8” Георги Бранеков. При претърсване в ползвани от дружеството помещения е било намерено преправено удостоверение, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Фалшификацията е в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на сградата като наместо действителния текст е било вписано, че не притежава статут на единична недвижима културна ценност и попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция за корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Окръжна прокуратура – Пловдив е подала протест до РДНСК, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект на „Одрин 8” ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад.
Предстои да бъдат атакувани и подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.