Общо 5156 кандидати са подали документи за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. На 18-те приемни изпита са се явили 2732 души, като успешно издържалите са 2210, което е 81% от общия брой. За участие единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са се записали 1918 кандидати.

С най-близък до максималните 36 единици е минималният бал за прием на жени в няколко специалности в редовна форма на обучение на Биологическия факултет, сочат още данните от първо класиране в ПУ.

Най-висок е балът за „Молекулярна биология“. Там записват с успех минимум 35,45, в „Медицинска биология“ – 35,30, а в „Биоинформатика“ – с 34,25. Единствената специалност на факултета, за която минималният бал при мъжете е по-висок, е „Биология и химия“ – 34,40.

Най-ниският успех, с който приемат и двата пола на първо класиране в редовно обучение, е по специалността „Софтуерни технологии и дизайн“ – 33,42.

Най-желаната бакалавърска програма в ПУ е „Софтуерни технологии и дизайн“
на Факултета по математика и информатика, избрана от 40 души. За нея кандидатстват и най-много младежи - при обявен държавен прием общо 150 места за редовно и задочно обучение тя е посочена по първо желание от 599 души.

Втора по търсене е „Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика“. Акредитираните бройки за нея са 130 – общо за редовна и задочна форма, а желаещите да я изучават са 555, сочат данните на Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Приетите по първа желана специалност студенти следва да се запишат от 21 юли до 23 юли 2014 г., в противен случай губят право на участие в следващите класирания.

Приетите по втора, трета и следваща специалност, които желаят да участват в следващо класиране за по-предна желана специалност, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента.

Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации.

Информация за допълнителното класиране и прием е публикувана на сайта на Пловдивския университет на следния линк >>