Инициаторите и организаторите на най-голямото учение в рамките на Европейския съюз "Тренировка на европейската военнотранспортна авиация" изразиха задоволство от факта, че се проведе в България и дадоха възможно най-високите оценки за условията, които летище "Пловдив" и българските ВВС осигуриха за него. Това каза на заключителен брифинг на учението министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

19 екипажа имаха възможност да отработят различни елементи от различни въздушни операции, 800 български и чужди военнослужещи от ВВС, Специалните части на СВ и военномедицинска академия работиха две седмици при изключителен синхрон, подчерта министърът. Нападение и защита в полет в грапа, десант на парашутисти, доставка на стоки, кацане при различни метеорологични условия на различни видови полоси са част от задачите, които се изпълняваха над Пловдив и на летищата в Крумово и Чешнегирово.

Найденов подчерта, че България кандидатства за домакинството на това учение през 2016 година и изрази увереност, че ще го спечелим независимо от острата конкуренция. Това по думите му дава възможност да спечелим и офис на Европейската агенция по отбрана /ЕАО/, инициатор на учението, който най-вероятно ще бъде в Пловдив, допълни той.

България е втората страна в ЕС след Испания, и първата от Източна Европа, която домакинства тренировките на летателните екипажи от транспортната авиация. Освен летателната техника в учението се включиха зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ от ВВС на Гърция. Тренировката се проведе на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.