На задържания са повдигнати обвинения за това, че е пазил и укривал предмети, предназначени и послужили за подправка на платежни инструменти, че е съхранявал информация за тях и за пране на пари.

В хода на разследването е претърсен дома на мъжа, където са намерено и иззето скимиращо устройство с изключително малки размери - 6,2 см х 3,6 см, което се поставя в т.нар. "уста" на банкомата, работи с батерии до 4 дни, разчита всички видове банкови карти и предава събраната информация безжично.

Открити са още хард диск, върху който са били съхранявани данните на над 100 банкови карти, повечето издадени от турски банкови институции; една пластика на банкова карта; мобилни телефони и преносими компютри.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като днес от Окръжна прокуратура - Пловдив ще бъде внесено искане до Съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Най-тежкото от предвидените от закона наказания за престъпленията, вменени във вина на обвиняемия, е лишаване от свобода от 1 до 8 години и глоба до двойния размер на получената сума.