Състоянието на 49-годишния Светлозар Дончев - самотен баща на две деца, който преди няколко години бе диагностициран с болестта на Бюргер, се е влошило в последните няколко месеца. В края на миналата година се е наложила ампутация на два от пръстите на краката му, а към днешна дата има опасност и за пръстите на ръцете му. 

При заболяването на Светлозар, което датира от 2019 г. най-лошият сценарий е ампутация на долните крайници. С подходящи медикаменти обаче състоянието му може да се поддържа до степен, в която той да се грижи сам за себе си. "Ако някой ден се наложи да легна на грижите на децата си... не знам какво бих направил, за да не им го причиня", казва през сълзи самотният баща пред Dir.bg.  

Надежда мъжът вижда в пълен курс с инжекционни ампули "Иломедин", който ще струва около 3600 лева. Досега Светлозар финансово не е могъл да си позволи да завърши курса на лечение - 60 ампули, но се е убедил в благотворния ефект и на само няколко от тях. Казва, че е успявал да стигне до 12 инжекции, които за дълго забавят развитието на болестта. 

Опитал всичко, което лекари и близки са му препоръчали, той смята да прибегне и към експериментално лечение, което ще му струва около 3500 лева. Въпросното лечение, за съжаление, също не спира болестта, но подобрява значително кондицията на пациенти с болест на Бюргер. 

Светлозар обаче първо се надява в обозримо бъдеще да събере средства за споменатите 60 ампули и да спаси пръстите на ръцете си. Отделно от това ежемесечно се нуждае от силни болкоуспокояващи средства, плаща наем за квартира, където живее с децата си след развода, признава и че не смогва със средствата за храна и дрехи на децата си. Затова ще е благодарен за всяка помощ, която хората са склонни да му окажат. 

Синът му е на 10 г., "високо, здраво момче", както го описва Светлозар и казва, че по-скоро отговаря на размер дрехи за 12-годишни. Дъщеря му - отскоро пълнолетна, но все още ученичка, отговаря на размер M по женската номерация.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар, е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF 

Титуляр: Светлозар Николов Дончев 

PayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801

Телефонът за връзка: 0877 717 471.

Светлозар благодари за грижите на д-р Росен Разбойников от МБАЛ "Св. София", който сам го потърсил, когато разбрал за неговия случай. Отделно от това самотният баща е благодарен и на всеки, който от 2019 г. досега му е оказал помощ в битката с тежкото заболяване.