Три деца, настанени в Университетската болница в Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане, съобщиха от лечебното заведение.

Две от тях са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане.

Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда. 

От УМБАЛ Бургас обаче призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Ще очакваме кръводарителите в понеделник, 10 юни, в 8 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад ДКЦ-І (Първа поликлиника).

В събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава, обясняват от лечебното заведение. Взетата в Бургас кръв ще отиде в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт. Този проблем няма да съществува в момента, в който в Бургас заработи Кръвен център.

Решението за разкриването му вече е взето, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа.