Избирателните секции в с. Мадара за местния референдум започнаха работа навреме, в пълен състав, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Жителите на населеното място гласуват днес на референдум с въпрос: "Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?".

Малко над 900 жители на Мадара могат да решат бъдещето на популярното село, където се намира глобалният символ на България - Мадарският конник.

Инициативният комитет, който организира референдума, твърди, че в община Каспичан кметството ще получава по-добро финансиране.

Смяната на административния център обаче ще предизвика битови проблеми за жителите на Мадара:

"Към Шумен има поне транспорт. В Каспичан няма нито лекари, нито нищо. Ще ни прехвърлят към Нови пазар. Трябва да се сменя всичко - лични карти, адреси, всичко";

"На нас и медицината ни е в Шумен, и правосъдието ни е в Шумен";

"Бяхме в Каспичан, не бяхме добре. В Шумен сме - пак не сме добре. За Мадара никой не мисли в тази държава", споделиха жители на селото пред микрофона на БНР.

Две избирателни секции - в Основно училище "Панайот Волов" в Мадара, са образувани със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Община Шумен отделя 14550 лева от бюджета си за провеждането на допитването.

Жителите на Мадара, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в сектор "Български документи за самоличност" към шуменската полиция. Там ще има дежурни служители днес от 8:30 до 17:30 часа.