Пореден протест заради лоши пътища. Жители на сливнишките села Гълъбовци, Гургулят и Ракита се оплакват, че карат по почти черни пътища до техните села, но са задължени да плащат винетки.

След серия протести, години наред, хората решиха да пренесат недоволствата директно пред сградата на "Пътната агенция", съобщи bTV. 

Асфалтът се засипва с чакъл, защото е по-лесно.

 

Жителите на селата ежедневно се изправят пред рискови ситуации. Докато избягват дупките, им се налага да навлизат в насрещното движение, което е предпоставка за катастрофи.

Линейките също достигат бавно до тези населени места, които се намират само на 10 км от Сливница и идеалния асфалт на почти готовата магистрала "Европа".

"Положението е трагично. Преди три години, когато от кметството разбраха, че ще протестираме, запълниха дупките с чакъл. Непрекъснато шофираме между ляво и дясно платно", коментира Атанас Ловчинов, жител на село Гълъбовци.

 

Разстоянието между Гълъбовци и Ракита, което е 8 км, се взема за 40 минути.

Нов протест и нови обещания имаше миналата пролет от представители на АПИ.

Жителите на селата дори се радват, когато е зима и има лед и сняг - тогава поне не друса.

Към момента има подготвени документи, има проекти, има избран строител, но строително разрешение няма. Очаква се подпис от Министерството на регионалното развитие, но него все още го няма.

Ситуацията всеки ден става все по-лоша.

Хората протестират пред "Пътната агенция", защото искат да разберат дали и кога ще има истински ремонт. Те посочват, че пътят им не е ремонтиран 40 години, а той е единственият, който свързва Брезник със Сливница. Децата не могат да стигнат до училище, а възрастните не могат да отидат за лекарства. Затруднен е достъпът до хранителни магазини и здравеопазване.

От АПИ уверяват, че ще се извършат необходимите действия, ще започнат през пролетта. В следващите седмици от агенцията ще бъдат готови за започване на работата в срок.