До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове.

"Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят", каза за БТА един от протестиращите. "Кметът заплашва с полиция, със заплахи, с писма за събаряне на къщи", обясни протестиращ.

Никой не ни чува в Доспат и заради това дойдохме пред Народното събрание, обясниха жителите на града.

Според протестиращи кметът е посегнал и на бизнеса на жителите на Доспат.

Народни представители дойдоха и разговарят с събралите се хора. Част от тях бяха освиркани. В района на протеста има полицейско присъствие.

По-късно част от протестиращите ще бъдат поканени в Народното събрание, за да разговарят с депутати.

Днешното заседание на парламента започна с декларация на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) във връзка с протеста.

"Ситуацията в Доспат е еманация на "модела ГЕРБ", в който местните власти упражняват контрол чрез натиск, заплахи и репресии", заяви Венеция Нецова-Ангова, която прочете декларацията от парламентарната трибуна. Тя добави, че от ПП-ДБ заявяват своята пълна подкрепа към българите, които спазват законите на страната и се борят за своите права.

Александър Вълчев от "Има такъв народ" посочи, че хората, които протестират отвън, са поканени на среща в парламента, за да може депутатите да чуят техните искания. 

Междувременно Елин Радев обясни пред БТА протеста с нежелание на жителите на Доспат да бъдат премахнати незаконни постройки.

"Протестиращите водят война срещу мен, като пишат до институции и медии, за да ме очернят и да си спасят техните незаконни постройки", заяви Радев. Той уточни, че от 2021 г. досега в Общинската администрация има подадени множество жалби за извършени незаконни строителства от тези лица, които са днес пред Народното събрание. Още тогава са започнали проверки на тези сигнали и там, където служителите от ТСУ са установили незаконни строителства, са предприели законови процедури за премахване на незаконните постройки, допълни кметът.

Една част от тези постройки навлизат в улиците и ги стесняват, а други са в имотите без никакви строителни книжа, според Радев. Някои от преписките са обжалвани пред ВАС и са влезнали в сила решенията за премахването им, има и преписки в процедура на обжалване. До момента са премахнати ограда и пристройка, склад в с.Барутин, които са построени в улицата и още едно складче в улицата в с. Любча, посочи Елин Радев. Той заяви, че няма съборени къщи.

Тези лица и техните семейства се оформиха като групировка, след като констатирахме незаконните строителства, смята кметът. Започнаха да се обединяват и това ги накара да станат политически лица и да оглавят местните структури в общината на ПП и ИТН, а от един месец се присъединиха и част от "Величие", коментира Радев.

Той е категоричен, че изпълнява служебните си задължения по Закона за устройство на територията, според който, когато има констатирано незаконно строителство, кметът е длъжен да го премахне. Спазвам го стриктно това мое задължение, а тези лица го приемат като репресия срещу тях, каза Елин Радев. Той посочи, че в рамките на 2 години те са отправили стотици сигнали за нарушения от страна на кмета - до Европейската прокуратура, Главна прокуратура, полиция, АДФИ, ДАНС и други институции.

За това, че те са извършили незаконни строителства, искат да намерят начин да ме сплашат и да ме отстранят, за да може да не си изпълня служебните задължения и да не им премахна незаконните постройки, смята Елин Радев. Той посочи, че вече е завел дело за клевета и уронване на престижа срещу един от протестиращите и предстои да предприеме още три дела.

Законите са за всички, не правят изключение за местните лидери на ПП и ИТН, заяви кметът на Доспат.

Обвиненията на десетки жители на общината Доспат за извършвани от кмета политически и икономически репресии бяха отправени през май. Според протестиращите тогава граждани на общината, акцията по събаряне на постройки, за които се водят преписки след понякога анонимни сигнали за незаконно строителство, са насочени срещу политически опоненти. Община Доспат бе известна при предходния мандат на местната власт с Общински съвет, съставен само от съветници на ГЕРБ и кмет от същата партия.