Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза. Това каза в приветственото си слово към жителите и гости на Казанлък президентът Румен Радев, който беше официален гост на града по време на празничното шествие в последния ден на юбилейния 120-и Празник на розата.

Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света, обединил хора от цял свят, дошли, за да се насладят заедно на красотата, допълни президентът.

Снимка: БТА

Той благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за поканата за участие в празничните дни по повод 120-те Празници на Розата. В тези най-красиви дни на годината, когато хиляди стари и много нови приятели на града присъстват, за да може заедно да отбележим този най-красив български празник, който се превръща все повече в истинската визитна картичка на град Казанлък, посочи още Румен Радев.

Снимка: БТА

По думите му именно тези традиции, тази красота, сплотяват обществото и ни дават вяра, че ние можем и ще вървим напред. "Защото, за нас -българите, маслодайната роза не е просто някакъв ценен ресурс, не е просто препитание и не е просто път към просперитет. Розата е символ и идентичност", каза още той.

Снимка: БТА

Кметът Галина Стоянова приветства всички гости на празника. Тя подчерта, че района "природата е дарила с ухание, с красота, с единение и с радост, а казанлъшката общност е обединена и представя "най-хубавото нещо в нашата държава - розата".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Официални гости на събитието бяха президентът още първата дама Десислава Радева, служебният министър на туризма Илин Димитров и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, евродепутатът Андрей Новаков, Старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители, народни представители, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, посланици, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Иван Чолаков, делегации от побратимени на Казанлък градове, ръководителят на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов, началникът на Районното управление в Казанлък Петко Стойнов, археологът Николай Овчаров. Присъстваха и участници в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се състоя в Казанлък., представители на местни и държавни институции, общественици.

Снимка: БТА

В пъстрото карнавално шествие, което премина по централната улица на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от тазгодишната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от малките Принцеси на розата.

Снимка: БТА

В продължение на час в карнавална редица дефилираха както местни училища, детски градини, ансамбли, спортни отбори, читалищни формации, така и гостуващи състави от България и чужбина. Сред акцентите в тазгодишното издание на най-големия уличен карнавал в страната бяха традиционните носии на държави, в които Казанлък има побратимени градове.

Снимка: БТА

Костюмите са изработени от екипите на местното Народно читалище "Жар" и Народно читалище "Пробуда 1920" в село Копринка по идея на кмета Галина Стоянова. Изненада за публиката беше и репликата на щанда на розотърговската фамилия Шипкови, показана от екипа на местния Исторически музей "Искра".

Снимка: БТА

Щандът беше представен в Казанлък преди няколко дни в изложбата "La belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете", създадена съвместно от казанлъшкия културен институт и Националния исторически музей. По централната улица на града премина и най-дългата рисунка на Казанлък, създадена по проект на местната галерия "Ателието", която беше завършена на 1 юни, а в създаването и се включиха стотици деца и възрастни от Града на розите.

Снимка: БТА

В карнавалното шествие участваха и почти 50 бивши носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те се включиха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, които съвместно създадоха и книгата-албум "Царица роза", описваща историята на престижния конкурс и спомените от него на носителките на отличието.

Снимка: БТА

"Аз, владетелката на този град и Долината, предричам и пожелавам благословени дни за всички", каза в края на най-голямото карнавално шествие в България новоизбраната Царица Роза 2023 Кристина Попова, а празникът завърши с кръшно българско хоро.