Нямa данни за жертви и нанесени материални щети. Дълбочината е 2 км, показва справка в сайта Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е на 5 км югозападно от Белово и на 17 км северозападно от Велинград.

Няма връзка между земетресението от тази нощ, регистрирано на територията на Велинград, и трусовете в Перник, заяви за „Фокус” директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев. Той обясни, че трусът няма как да е усетен в Пернишко.

Няма как да има и връзка между трусовете в България и тези, усетени в Турция и Гърция вчера, каза още Милошев.
„Това е нормалната сеизмична активност в района на Балканския полуостров. В момента сме много чувствителни на тема земетресение. Това е нещо, което постоянно се случва, но сега просто го наблюдаваме под лупа, виждаме всяко от тях и решаваме, че те са свързани помежду си. Решаваме, че започва апокалипсис, няма такова нещо”, коментира ученият.

В 9.19 ч. от Геофизичния институт на БАН съобщиха, че е регистриран вторичен трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е бил на 73 км югоизточно от София, в района на Белово и Пазарджик, с дълбочина 3 км.