"Искам да поясня - никой никого не желае да ваксинира. В момента така или иначе има ограничение в капацитета за заведенията. Няма ограничения в капацитета в процента, просто има задължително отстояние между маси и столове". Това каза по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров по повод новите ковид мерки.

По думите му практически нищо няма да се промени за заведенията, които работят до 23 ч. Новите мерки засягат главно нощните клубове, освен  това всички заведения трябва да затварят след 22 часа.

"Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23 ч. и след 23 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение", уточни Петров.

Заместник-министърът поясни, че в момента възприемаме възможно най-леките мерки. Основните цели са две - да не се претоварят болниците и да бъде предпазена най-уязвимата част от обществото.

"В момента ниското ниво на ваксинация при нас се отразява като висока смъртност. Ние нямаме чак такова ниво на заболеваемост, но имаме доста по-висока смъртност от тази в Западна Европа", каза зам.-министърът.

Кампаниите ще продължат, но изборът за имунизиране е личен. Според Петров настроенията против ваксинирането са големи и не могат да се преодолеят лесно.

Той обясни още, че ограниченията на открито са създадени за местата, където се събират тълпи: конгреси и големи фестивали, на които идват хора от цялата страна.

"Ако трябва, ще прецизираме текста, никой текст не е съвършен. В самата заповед има, че ресорните министерства по отношение на техните структури, ще имат право да издават указания съгласно с министерството", уточни зам.-министърът на здравеопазването.

Собственик на дискотека: Щетите ще са пагубни

Собственици на нощни клубове заплашиха с протести заради новите мерки, които влизат в сила от понеделник. Според новите правила дискотеките ще останат затворени до 30 октомври.

"Щетите след поредното затваряне ще бъдат пагубни. Това е поредната неадекватна реакция на властимащите. За мен това са едни фалшиви мерки, които масово не се спазват. Надявам се тази безумна заповед да се отмени. Във вторник ще имаме национален съвет и този път ще се стигне до протести. Целият персонал има семейства и деца. Как ще живеят без пари? Ако ще затваряме, нека затворим всичко за две седмици. Затворят ли ни пак - край. Умираме", каза пред Нова телевизия Петко Димитров - собственик на нощно заведение.