Брифингите на Националния оперативен щаб ще бъдат всеки четвъртък в Министерство на здравеопазването, ще ги води министърът на здравеопазването, а шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски ще води брифинга, само когато се налага. Това обясни пред bTV здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му ситуацията с коронавируса в България е под контрол и няма здравна криза - от всички европейски страни българската страна е на 26-о място от 29 страни в ЕС.

Министърът обясни, че страната ни е била на второ място по заболяваемост, но в момента ситуацията е контролирана и хората могат да бъдат спокойни.

За последните два месеца броят на болните в лечебните заведения не е променян - около 750 и около 45 са в интензивните отделения. "Не е проблем увеличението на случаите последните две седмици", категоричен е Ангелов.

"Няма притеснение за ситуацията в българските училища, няма планове за затварянето им през октомври", добави министърът.

Той е категоричен, че няма да има въвеждане на КПП-а на този етап и остават само основните мерки - носенето на маски на закрито и трите ДДД.

"Мерките ще останат такива до момента, в който не се налага промяна", категоричен бе Костадин Ангелов.

Той коментира и глобите за БСП за България, Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, които ще бъдат санкционирани с 2000 до 5000 лв. затова, че не са носили маски на организирани от тях събития.

"Щом организират такъв тип събития, трябва да мислят адекватно и да спазват наложените мерки", категоричен бе здравният министър.