Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. Тя подчерта, че Надзорният съвет не е упълномощавал пресслужбата да изнася такава информация. Начева увери, че няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година.

Малко преди това от НЗОК съобщиха, че просрочените задължения на касата към чужди здравни фондове са общо 133 404 340 лв.

В момента има извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което се обсъжда колко точно са задълженията и в какъв размер са просрочените, тъй като на последното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване данните, предоставени от управителя на НЗОК и от председателя на Надзорния съвет имаше драстично разминаване.

Общите задължения на НЗОК към фондовете възлизат на 271 200 475 лв., показва още справката. До края на тази година, показва още справката, НЗОК трябва да плати без лихва на чуждите здравни фондове 73 448 844 лв. З

аради разликата в данните, министърът на финансите Владислав Горанов в писмо вчера до Българския лекарски съюз /БЛС/ изказва мнение, че докато не се изясни ситуацията, не трябва да се подписва Националния рамков договор за тази година.

От своя страна ръководството на съсловната организация изпрати писмо до премиера, в което се посочва, че подобно настояване е противоконституционно. В събота предстои събор на БЛС, на който делегатите ще обсъдят дали да дадат мандат за подписване на договора.

Начева добави, че предстои да се извърши спешна проверка и анализ, а в понеделник ще бъде предоставена коректна информация. Според нея недоразумението се получава заради различен начин на събиране и обработване на информацията в различните звена на Касата за общо дължими суми, за просрочени суми и др.

Данните за постъпилите жалби от пациенти за отказано лечение в чужбина заради невъзможност за плащане от страна на НЗОК, също са некоректни, каза още Начева и подчерта, че такива жалби няма.

В сряда управителят на НЗОК проф. Камен Плочев обяви, че за миналата година са постъпили такива сигнали от над 300 пациенти. По думите на Начева това е броят на постъпилите искове за възстановяване на суми от българи, лекували се в чужбина.

Не е застрашено лечението на български граждани в чужбина, увери Начева. Тя добави, че заложените в бюджета на НЗОК 73 млн.лв. за разплащане с чуждите фондове за тази година ще бъдат достатъчни и няма да има напрежение, тъй като има споразумения за разсрочване на плащанията.

Начева увери, че няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година.