Министърът коментира спора със социалното министерство за плащането на потребителската такса от хора с ниски доходи, предаде Дарик радио.

Той обясни, че целта на таксата е да могат хората да участват със собствени средства и да се замислят дали наистина имат нужда от медицинска помощ.

„Когато таксата я няма, рискуваме хора, които всъщност нямат реални показания, да отиват и да бъдат преглеждани, да правят изследвания. Тоест те участват с някаква малка сума и това им напомня, че тези неща не са безплатни. Защото ние винаги говорим - здравеопазването е безплатно, ама то не е такова. Просто да се сещат за тази работа“, допълни Константинов.

По думите му от другата страна са хората, които имат ниски доходи и за тях това е бреме. Министърът обясни, че поради тази причина една голяма част, примерно безработните, болните от злокачествени заболявания, диабет и други са освободени от потребителска такса.
„Ако ние освободим още хора, или ги намалим, всъщност ние унищожаваме този малък механизъм“, категоричен бе той.

Според доктор Константинов социално слабите хора трябва да заплащат тази такса, а социалното министерство да следи и да поема техните разходи. Това също така ще стимулира и самите лекари да издават касови бележки, добави още здравният министър.

Обсъждането на идеята да се премахне обвързаността между потребителската такса за посещение при лекар и минималната работна заплата беше поставено от социалния министър Тотю Младенов. По повод предстоящото увеличаване на минималната работна заплата и факта, че някои такси ще се повишат, а доходите не на всички хора ще се увеличат, той обясни, че е логично размерът й да се откъсне от обвързаност с някои плащания, но това трябва да стане след широк обществен дебат.

Потребителската такса за личен лекар и специалист се равнява на 1% от минималната работна заплата, а при лечение в болница е в размер на 2% от минималната заплата. В момента най-ниската заплата е 240 лв., но ако тя бъде вдигната на 270, каквото е предложението на социалният министър и потребителската такса ще се вдигне. Затова министър Тотю Младенов предложи да отпадне обвързването на тази такса с минималната заплата. Идеята обаче се бе отхвърлена от здравния министър, Българския лекарски съюз и общопрактикуващите лекари. 

Над 40 вида държавни и общински такси са обвързани с минималната работна заплата. Такива са и престоят в болница, както и държавната субсидия за парламентарно представените партии.