Светла Петкова и приятелят й били на почивка и към края на престоя си в Хърватия минали през залив с мидени ферми. Открили мидата на брега, изхвърлена от морето и празна.

"Честно казано беше в доста лошо състояние, ние просто я харесахме заради размера. Сега всеки, който отива някъде, събира някакви миди или камъчета за спомен", разказва жената пред БНТ.
Видели ги и местни, говорили с рибари, но никой нищо не им казал.

Хърватските полицаи на границата с Босна обаче, след дълга справка с международен справочник, най-накрая открили - черупката е на защитения вид мида Пина Нобилис.
Те задържали българите и им наложили глоба от 900 евро. Нашенците обаче нямали в момента толкова пари. Обвинен бил приятелят на Петкова, който след 3-часово заседание без адвокат, само с преводач, бил осъден на 18 дни затвор.

"Нямаше наистина на това място никакъв предупредителен знак и изобщо не ни хрумна, че можем да изнасяме нещо незаконно и така съвсем неочаквано се оказахме престъпници едва ли не", коментира Петкова.
От нашето посолство единствено им обяснили по телефона, че имат право на преводач и адвокат.

Никой не може да очаква от туристите да са запознати с каталога от защитени видове, коментира БНТ. Затова на много места в България стоят табели - "защитен вид морска краставица" или "пясъчна лилия", "еделвайс" или "кафява мечка". Още преди да прекрачиш Египет, си уведомен, че и песъчинка не може да се изнася от пирамидите.

В страницата на Външно министерство не стои предупреждение и информация.
Там вече са уведомени за случая. Проверяват, но обясниха, че подобни присъди за чужденци могат да варират. От ведомството признаха за пропуск с информацията за пътуващи в чужбина.