За по-малко от 15 минути агресивното животно нападнало поотделно 9-годишно момче и две момичета - на по 13 и 15 години, съобщи Дарик радио.
Нападението станало привечер на две от най-оживените улици в курорта - ул.„Пирин" и ул.„Отец Паисий".
Децата са с разкъсни рани по ръцете и краката. Оказана им е незабавна помощ от личен лекар и в Спешния център. Едно от момичетата е изпратено за специализирана помощ от хирург в болницата в Разлог.
Веднага е подаден сигнал и в местния полицейски участък. По описание на свидетели полицейски патрул издирил чие е кучето-нападател. Оказало се, че собственикът на животното отсъствал от града и то успяло да избяга от двора на къщата.
По неофициална информация агресивният домашен любимец с отрязана опашка е един от участниците в нелегалните кучешки борби, провеждани в покрайнините на Банско.
Родителите на нахапаните деца искат среща с кмета Александър Краваров, на която ще настояват да се вземат незабавни мерки, арантиращи безопасността на деца и възрастни в курорта.
Родителите на нахапаните от куче деца в Банско трябва да търсят правата си в съда и да съдят собственика на кучето, коментира обаче пред „Фокус” кметът. Той уточни, че собственик на кучето е бизнесмена Костадин Чакъров, който има заведение в Банско.
„По отношение на безстопанствените кучета - ние сме може би единствената община в областта, която кастрира кучетата. Имаме оборудвана операционна. Работим с една немска фондация - „Зайдел”. Досега са кастрирани 120 кучета”, обясни Краваров. По думите му, общината подготвя проект за изграждане на приют за бездомни кучета в Банско.
„Не са много безстопанствените кучета в Банско, но ги има. Много често туристи си изоставят кучетата при нас. По улиците може да видите кучета от най-различни породи”, каза още кметът, като уточни, че сигналът за инцидента е подаден само в полицията, в общината няма такъв.
Началникът на Районно полицейско управление-Банско Атанас Кондев заяви, че в момента децата са доста по-изплашени, отколкото имат сериозни рани, но има ухапвания, наранявания. По думите на Кондев, собственикът на кучето по време на инцидента е бил в София, но е разпоредено да се върне в Банско по искане на лекарите, които лекуват децата, за да представи документи и паспорт на кучето и да се установи дали на животното е направена имунизация.