В началото на 2019 г. в София ще бъде отворен кризисен център за деца, станали жертва на трафик, който ще работ на принципа на жилищата от защитен тип. В него ще има 10 места. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция".

Тя уточни, че проектът ще бъде изпълнен с държавно финансиране в сграда, предоставена от Министерството на отбраната. Столична община ще администрира услугата.

По думите на Фандъкова всяка форма на насилие или тормоз не може да бъде пренебрегвана или игнорирана.

"Затова трябва да имаме изработени механизми за противодействие и адекватна помощ на жертвите. През 2017 г. на територията на София отворихме Кризисен център за деца и приют за хора, жертва на трафик. За тази година подкрепа са получили 17 души за тази година, от които 7 деца. Столична община разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие. Неговият капацитет е 22 места", каза още кметицата, като уточни, че този център осигурява и институционална закрила на децата, пострадали от различни форми на насилие в семейството или извън него.

"В световния доклад на ООН се казва, че сексуалната експлоатация е най-често идентифицираната форма на трафик на хора - 79%, следвана от принудителен труд -18%", подчерта Фандъкова.

13 на 100 000 жени в България стават жертви на трафик. Това е пет пъти повече от други страни в Европа, каза пък Урсула Менле - председател на Фондация "Ханс Зайдел". Тя допълни, че България е на път да стане лидер в борбата с киберпрестъпленията.

"Новите технологии са силен инструмент в ръката на трафикантите. Скоро ЕК ще публикува новия си доклад в областта на трафика на хора", допълни еврокомисарят Мария Габриел.

Тя посочи, че голяма част от жертвите са "набирани" онлайн.

"Момичетата трябва да знаят какво се крие зад киберпространството. Важна е киберхигиената и още по-добрата координация между службите", добави Габриел и изтъкна, че трябва да се работи и за противодействие на сексуалното насилие над деца.

"Все още страната ни влиза в статистиката за източник на трафик. Важно е идентифицирането на жертвите в борбата с трафика на хората. Основна роля играе и МВР в лицето на ГДБОП. Международното сътрудничество е ключово", коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.