На този етап не може да се направи категорично заключение за произхода и свойствата на отпадъка край Червен бряг, нито и за неговия причинител, съобщи РИОСВ - Плевен.

Инспекцията днес е проверила сигнала за заровени отпадъци в Червен бряг, подаден от Общината на 29 май. Те са открити на територията на бивше ТКЗС (стопански дворове) в Червен бряг и в село Рупци. В проверката са участвали служители на РИОСВ - Плевен, РУ на МВР - Червен бряг и Общината.

На място е установено наличие на третиран отпадък - черни пластмасови изрезки и пластмасов гранулат със същият цвят, опаковани в чували "биг бег", заровени с пръст в бивша силажна яма на ТКЗС. На част от пластмасовите изрезки са се виждали надписи, които са характерни за акумулаторни батерии, но не е имало серийни номера, нито наименование на производителя. Снети са географски координати на мястото.

Предстои взимане на проби от материала, се посочва в съобщението на РИОСВ - Плевен.

Инспекцията ще издаде предписание на кмета на Община Червен бряг за почистване на откритите отпадъци в града, се казва в съобщение на екоинспекцията.

По-рано зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Ангел Кънев каза пред БНТ, че боклукът, намерен на територията на Червен бряг все още е с неустановен произход. Но има доказателства, че е свързан с дейността на организираната престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват Красимир Живков и братята Бобокови.