СДВР удължава работното време на паспортните служби заради наплива на желаещи да си подменят личните документи в столицата и в опит да предотврати дългите опашки. По време на епидемията управляващите няколко пъти удължиха срока за смяната на личните карти и задграничните паспорти в страната, чиято валидност изтича 2020/2021 г., които са над 3 млн.

Сега заради разхлабването на мерките и летния сезон отново има струпване на граждани. По тази причина работното време на всички звена към районните управления в столицата се удължава, а служителите им ще са без обедна почивка. В делнични дни те ще обслужват от 08.00 ч. до 17.45 ч. с единично прекъсване на работа в интервала 13.00 - 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки.

Изготвен е и нов график за дежурни гишета през съботните дни за юни 2021 г. Те ще работят от 08.30 ч. до 14.30 ч., като на 5 юни ще приемат заявления Шесто и Седмо Районно управлениe (РУ); 12 юни - Пето и Девето РУ; 19 юни - Второ и Осмо РУ; 26 юни - Първо и Трето РУ.

Всяка събота пък в звеното на бул. "Княгиня Мария Луиза" № 48 приема заявления за лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга.

От МВР припомнят, че гражданите могат да подават заявленията си за нови лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко районно управление в София, като целта да бъдат облекчени по-натоварените звена и за удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях РУ, различно от постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават на гишето, където е подадено заявлението.

Опашки за смяна на документи се очакват и във Великотърновска област, където до края на годината трябва да бъдат подменени около 24 хил. лични карти и 8 830 паспорта. Затова документите могат да се подменят и преди изтичане срока им на валидност.

Подобно на София жителите на област Велико Търново могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всички звена "Български документи за самоличност" (БДС) при районните управления на МВР на територията на област Велико Търново.

Заявления за издаване на документи за самоличност могат да бъдат подадени и чрез електронните административни услуги.