Съдебен изпълнител запорира всички банкови сметки на община Чепеларе, заради заведени три изпълнителни дела за над 70 000 лева неразплатени правни услуги на адвокат Кирил Иванов.

Кирил Иванов е бил адвокат на Община Чепеларе от 2015 г., като е имал абонаментен договор за правни услуги, чиято стойност месечно е била 1000 лв. Новият кмет Боран Хаджиев обаче е поискал Иванов да даде справка за свършеното от него за над 70-те хил. лв.,  за които той твърди, че общината му дължи.

Според кмета юридическите услуги на Иванов го нареждат сред най-скъпите адвокати. По думите му общината му е изплатила за този период 98 624 лв.

"Той предявява искове за още 73 548 лв., от тази сума 6 584 лв. са му платени. Значи общо за целия период г-н Иванов ни струва 172 272 лв. на общината, или средно около 3 445 лв. на месец", изчисли градоначалникът пред bTV.

Снимка: Община Чепеларе

Бившата кметица Славка Чакърова обаче подкрепя адвоката. Тя посочва, че той е трябвало да получи висок хонорар заради важно дело за милиони, което е водел от името на общината.

Самият Иванов е категоричен, че общината е спечелила от услугите му. Практика е общините да ползват външни адвокати, а тежкото финансово състояние на Чепеларе е от години, подчерта той.

Сега общината отново ще разчита на правни услуги от външен юрист за 1 200 лв. месечно. Въпреки че в края на декември 2019 г. общината отново е била със запорирани сметки, тя все пак е успяла да се договори с фирмата за начина на издължаване.

"Действително е много тежко. Сутринта бяха при мен представителите на детските градини, имаме неразплатени фактури към фирмата, която ги снабдява с храна. Имаме задължения към електроснабдяването, ситуацията е много тежка", коментира кметът по БНТ.

По думите му над 5 млн. лева в момента са неразплатените дългове на общината по справка на Министерство на финансите, направена след  встъпването му в длъжност в края на октомври миналата година.