Военновъздушните сили на Република България ще участват утре, 2 ноември, в съвместна тренировка с Военновъздушните сили на САЩ в рамките на дейностите на НАТО за повишена бдителност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По време на съвместната тренировка изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево ще изпълнят задачи по ескортиране на съюзнически военни въздухоплавателни средства и осигуряване на прикритие и безопасно въздушно пространство за действие на сили и средства от Bomber Task Force 24-1 (BTF 24-1).

Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана чрез участие в съвместни операции и учения с партньори и съюзници, допълва БТА.

Съвместната тренировка ще осигури възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и ще потвърди готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат на всякакви военни заплахи и да допринасят за гарантиране на сигурността и стабилността в региона в рамките на колективната отбрана на НАТО.

В края на август авиобаза Граф Игнатиево беше домакин на две съвместни подготовки - Falcon Defender - 2023 и Falcon Responder - 2023, с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната национална гвардия на щата Тенеси, САЩ.