За православните християни започва Рождественският пост, който продължава 40 дни чак до Бъдни вечер. В този период вярващите се въздържат от консумацията на храни от животински произход и алкохол. Изключение за храната се прави единствено за бременни жени, малки деца, болни и възрастни хора. Духовниците отбелязват, че постът е средство за издигане на душата над тялото и най-важното при него не е стриктното спазване на физическите ограничения, а искреното покаяние и търсене на опрощение.

За да не се превърне въздържанието в диета, приемът на постна храна трябва да се съчетае с покаяние, отбеляза предстоятелят на столичния храм "Св.Троица" иконом Александър Лашков пред БНР.

"Да смирим своите греховни стремления и пориви. Да станем по-добри, по-кротки, по-смирени, за да посрещнем празника като истински християни", обясни той.

Вярващите споделят, че спазват коледния пост, за да пречистят душата си.

"Не това е важно дали ще се откажеш от храната. Важното е да се откажеш от лошите помисли", каза столичанка

"За да се пречистиш и да застанеш пред Бога и да поискаш каквото и да е", допълни друга.

Миряните, за които постът се оказва дълъг и изтощителен, могат спокойно да съкратят периода на въздържание, уверява отец Лашков:

"Всеки трябва да пости така, че да не навреди на здравето си".

"При пости е задължително постепенното захранване. Добре е да се подготви предварително организмът, като постепенно се смени хранителният режим преди самите пости", коментира в сутрешния блок на БНТ диетологът Анна Йорданова.

По думите й най-същественото е да се набавят необходимите протеини, тъй като от тях зависи имунната ни система. Източници на растителни протеини са бобовите храни - боб, леща, нахут, булгур, киноа.

Тя посъветва и за профилактични прегледи, за да е сигурно, че сме здрави, преди да се подложим на строг пост.

Друг важен съвет е след пост връщането към месото в менюто да стане постепенно.