Кои са журналистите, които успяха да приковат общественото внимание с важни за хората теми? Кои истории оставиха следа отвъд ежедневните медийни информации?

От днес започваме да търсим отговорите на тези въпроси в конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web Report заедно с едни от най-ярките професионалисти в медийните среди. За шеста поредна година най-големият български интернет портал дава трибуна на най-добрите материали в българското уеб-пространство. Сайтът webreport.bg вече събира предложенията за най-добър материал в различните категории - Общество, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт, Истински истории. Специални награди ще бъдат връчени и за най-впечатляващите Фото и Видеорепортаж, Подкаст, както и в категорията "Млад автор". На церемонията по връчването на наградите ще бъдат обявени и специалните награди за журналистическо майсторство на журито.

"Създадохме традиция в конкуренцията между авторите от различни медии, които дават добрия пример в родното онлайн пространство. В информационната ситуация, в която живеем, тези примери заслужават нашето внимание още един път, защото чистата журналистика трябва да бъде подкрепяна и адмирирана", посочват организаторите на Web Report.

Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на качествено съдържание от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата. В името на тази кауза Dir.bg за поредна година обединява големи и малки, национални и регионални медии. Тази година най-големият български интернет портал отбелязва впечатляващите 25 години присъствие в уеб-пространството, а финалът на Web Report ще има специално място в събитията за честването на юбилея.

"Технологиите напредват скоростно. Много неща се промениха в медиите през последните 25 години. Днес със сигурност имаме повече и по-бързо достигаща до хората информация... Но някои неща трябва да останат и си остават все същите - стремежът ни към истината, фактите, информирането в полза на обществото или иначе казано - стремежът ни към чистата журналистика", казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков. 

Конкурсът Web Report вече е отворен за всички автори, които биха искали да поставят материалите си още веднъж на дневен ред и да бъдат оценени от компетентното жури от журналисти от конкурентни медии и изявени професионалисти в сферата на комуникациите.

Вижте как да кандидатствате на Web Report - Конкурс за чиста журналистика, организиран от Dir.bg.

Журито 

Web Report 2023 запазва и друга своя традиция - да обединява водещи професионалисти от конкурентни медии в журито си, осигурявайки най-компетентната и прозрачна оценка на кандидатите. Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали. Сред тях са: Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Анна Заркова (Журналист и писател), Ива Дойчинова (Програмен директор на Радио "Фокус"), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Ирина Велева (Гл. редактор, "Мениджър Нюз"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Към тях тази година се присъединяват Николай Петров (Старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР) и Александър Попов (Главен редактор, Dnes.bg). 

Конкурсът се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. 

Медийни партньори са БТА, БНТ, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering

Изисквания и допълнителна информация:

· Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 21 април 2023 г.

· Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

· Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.

· За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

· Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2022 - 21.04.2023 г.