Първият у нас социален експеримент на самоизолация започна днес. Ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще прекара 15 дни в стъклена клетка и ще разполага само с легло и пътека за бягане, съобщиха от Столичната община.

Всички снимки вижте тук

Експериментът може да се наблюдава от всички в парка на НДК и онлайн. Целта на проекта е да се осъществи ранна превенция за младите хора, които са най-уязвими към зависимости. "Стъклената клетка" има за цел и да стимулира обществото и младите хора към по-устойчив начин на живот, към физическа активност, връзка с природата и ограничаване на социалната изолация.

Снимка: БТА

От 30 април до 14 май Красимир Георгиев няма да напуска "Стъклената клетка", която ще е оборудвана единствено с пътека за тичане и легло. По този начин ще се постави в пълна социална изолация, но ще бъде пред погледа на цялото общество.

Контейнерът е поставен върху конструкция на височина от 2,50 метра.

Снимка: БТА

"Никаква вербална комуникация с външния свят! Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи и предизвикателства от страна на аудиторията", се посочва на сайта на събитието.

Снимка: БТА

Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца. Това са Тодор Тодоров - психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова - лекар към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".

Чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.

Снимка: БТА

Предизвикателството, което Краси приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на пандемията от COVID-19, пише на сайта.

Снимка: БТА

Красимир Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог. Сред неговите спортни постижения са успешен финал в най-тежкия в света ултрамаратон - Badwater, в Долината на смъртта, САЩ, с трасе с дължина 216 км. Участвал е в ултрамаратона през Северния полярен кръг Frostskad и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа. Участвал е в легендарния "Маратон на пясъците" (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона "Бразил 135+" (257 км в джунглата). Персоналният му рекорд е ултрамаратон по Коридор 8 - пробягани 1200 км за 15 дни през три държави. В името на благотворителна кауза преди години той бяга на пътека в продължение на 36 часа.