Парадът на лалетата започна в Ботаническата градина край Балчик. В цветната феерия участват 87 сорта лалета, като новите през тази година са над 50. Красивата гледка ще радва посетителите на градината месец и половина.

Всички снимки вижте тук

Над 60 000 лалета изпълват Ботаническата градина в Балчик. Луковиците са специално селектирани от Нидерландия. 

Снимка: Университетски Ботанически Градини

"Разкошни лалета сме подбрали да експонираме тази година в градината. От различни класове са, от божуровидни, ресничести, дарвинови хибриди и много други, които се надяваме да зарадват посетителите", казва Мария Димитрова, ландшафтен архитект, цитирана от БНТ. 

Лалета във всички възможни цветове, форми и размери. Оказва се, че и при тези пролетни цветя има мода. 

"Напоследък хората решават да кръстят лале на фирмата си, на страната си, или да изберат лалето като символ на тяхната компания", обясни Димитрова. 

Снимка: Университетски Ботанически Градини

Те са едни от най-обичаните цветя у нас. Затова цъфтежът им, наречен Парад на лалетата, привлича сериозен интерес в Ботаническата градина в Балчик.

Снимка: Университетски Ботанически Градини

"Лалето символизира пролет най-вече, защото му се радваме в пролетното време. В исторически план е било символ на богатството. Тогава една луковица се е равнявала на огромно богатство, много злато, нещо което е било много скъпо. Притежателите на една или две луковици са били много богати хора. След това е пренесено в Нидерландия и оттам е започнал бумът на лалетата", каза Мария Димитрова.

Днес по света са известни над 12 000 сорта лалета, които носят красота и положителни емоции.

Снимка: Университетски Ботанически Градини