Министърът на регионалното развитие Иван Шишков даде старт на доизграждането на пътен възел "Кресна" и пътните връзки към него, част от лот 3.2.2 на АМ "Струма".

"Днес правим една много малка стъпка за решението на голям проблем, който в годините назад не беше решен. Това е последната част от магистрала "Струма", която да може гарантира цялостна свързаност не само на регионите, но и на България с Гърция и да гарантира, че нашите граждани ще се движат по-безопасно", заяви той.

По думите му, много се разчита на строителя и на хората, защото е ясно колко души са изгубили живота си в Кресненското дефиле. 

"Не знам защо хората протестират против строежа. Този пътен възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата", посочи още регионалният министър. Той бе категоричен, че трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий.

"Не можем да чакаме повече", добави Шишков.

Трафикът, който сега минава през Кресна, ще бъде преместен, който и от трите варианта да се избере. Ако не направим този участък, връщаме процедурата назад и ТИР-овете ще минават още поне две години през града, каза министърът и допълни, че целият български народ чака да бъде изградена тази магистрала.

Иван Шишков предположи, че ако бъде избрано трасето, при което и двете ленти да са над Кресненското дефиле, до 3-4 години магистралата трябва да е завършена. Ако бъде избрано трасето едното платно да остане е в дефилето, а другото - извън, най-вероятно обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано и това ще облекчи проблема.

"И при двата варианта населението на Кресна ще бъде облагодетелствано. Предвижда се ТИР-паркинг, където местните хора, които са и земеделски производители, да могат да извършват търговия. Всичко е предвидено и премислено", допълни Иван Шишков.

Според него част от ресторантите в дефилето са незаконни. "Убеден съм, че 80 процента от тях са незаконни", каза още регионалният министър и посочи, че държавата иска да направи така, че не определен ресторант да решава къде да минава трасето на магистралата, а това да се решава според екологичните критерии.

Щом искаме държавата да спазва закона, така ще искаме и всички граждани да го спазват, заяви още Шишков.