Внесеното в Народното събрание предложение на правителството за започване на преговори за закупуване на изтребители Ф 16 във вторник следобед ще бъде разгледано в Комисията по отбрана, а в сряда - в пленарна зала. Това каза Емил Христов, заместник председател на Народното събрание, пред bTV.

Досега процедурата е изпълнявана стриктно съгласно приетия проект от Народното събрание. В него на първо място е посочен геополитическият фактор, на второ място военно-техническата експертиза, следват финансови, икономически и правни фактори, припомни Христов, който бе председател на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет.

Според Христов Ф-16 се оказва значително по-добър в много отношения.
"Той е многоцелеви. "Грипен" предлагат една платформа и ни казват: направете си останалото до многоцелеви. Т.е трябва да водим разговори с производителя на съпътстващо оборудване и въоръжение, в случая САЩ, да ни продадат това, което след покупка на Грипените ще бъде монтирано на тях. А ако САЩ откажат - какво получаваме?", пита той.

"Ф-16 има възможност да работи и по въздушни и по земни цели благодарение на новия радар пето поколение. Има и два пъти по-голям боен радиус", изтъкна Христов.

Запитан дали е имало натиск от американците той отговори, че не вярва и "...в такива сделки натиск на такова ниво не се прави".

"Президентът се стреми да ни внуши, че нещо не е направено - каза още Христов. - Какво се стреми? Да върнем процедурата обратно? Да забавим процедурата? Да не се сключи сделка? Това влияе на две неща. Цената се увеличава. Ако бяхме направили покупката преди 2 г. цената щеше да бъде друга. От друга страна, забавяйки модернизирането на ВВС, ние не работим за постигане на оперативна съвместимост с другите в НАТО. Кой печели от това? Просто казвам последствията, които могат да възникнат, ако не продължим в тази посока, в която вървим."