Броени дни преди Коледа насочваме вниманието си към благородните каузи в полза на обществото. Една от тях е кампанията на А1  "Закръгляме в полза на доброто" , която ще подкрепи фондация "За доброто" и проект "Светулка" и едно детско отделение в страната ще бъде напълно обновено. 

Тази Коледа телекомът ще закръгля до лев всички сметки, платени от частни клиенти в приложението или портала "Моят А1". След това А1 ще дари собствени средства, равни на събраната при закръглянето на сметките сума, които ще бъдат използвани педиатричното отделение да се превърне в истински полезна и приятна за децата среда - оборудвано с необходимата медицинска техника и претърпяло цялостна промяна на физическите пространства.

В специално интервю за Dir.bg основателят и заместник-председател на Фондация "За доброто" Димитрина Спирова разказва за идеята на "Светулка", какво я вдъхновява за добрите каузи, както и обяснява как лечебните заведения могат да кандидатстват по проекта.

Снимка: А1

Как се роди идеята за проект "Светулка" и каква е символиката зад името на проекта?

Проект "Светулка" стои в основата на Фондация "За доброто" от създаването ѝ. В началото не се наричаше така и просто се опитвахме да подобрим материалните условия в няколко детски отделения. Натрупахме опит, а с него стигнахме и до идеята "Светулка": създаването на приветлива, чиста и приятна среда в детските отделения с по-модерна апаратура и оборудване са първата стъпка, но по-голямата и важна цел е да се промени отношението към детето пациент. То трябва да бъде в центъра на лечебния процес, ако искаме истинска промяна на обраслата с проблеми система на детското здравеопазване. Болните ни деца трябва да се чувстват спокойни и защитени. Сега в общия случай не е така. Трябва да има равнопоставен диалог между децата и родителите, от една страна, и лекарите и медицинския персонал, от друга. И емпатия трябва да има.

Избрахме светулката за символ на проекта заради светлината, която тя носи. Светулка можеш да видиш само ако наоколо е мрак, защото в една голяма част от детските болнични отделения именно тази метафора описва обстановката там. А рояк светулки осветяват надалече. Надяваме се отделенията, променени по този проект, един ден да са толкова много, че да победят мрака.

Със съвместната кампания на А1 и "За доброто" "Закръгляме в полза на доброто" едно детско болнично отделение ще бъде преобразено. Как според вашите представи трябва да изглежда то, за да е максимално приветливо за малчуганите и едновременно с това полезно?

Работим с архитект и всеки проект за отделение е различен, със собствен свят, атмосфера, съобразен е с пространствата и нуждите на отделението. Избираме определена тема - горски обитатели, морски свят и пр. и тя определя как ще бъдат изрисувани стените. Цветовете се подбират така, че да създават усещане за спокойствие и уют. Създаваме лично пространство за децата, място за игра, за хранене, за хигиена. Абсурдно е през 21-ви век да има една баня и една тоалетна за цял етаж в детско отделение. Както и да няма условия за родителите, които често спят на столове до децата си. В нашите проекти прилагаме функционални решения, които съобразяват, доколкото е възможно, и нуждите на родителите, защото те също са важна част от лечебния процес. Обновяваме медицинските кабинети и манипулационните, условията за медицинския персонал. Опитваме се създадем атмосфера, в която обременените отношения се трансформират в общи действия за доброто на детето.

Какви са критериите, за да получи едно педиатрично отделение обновяване на физическите пространства и цялостна промяна на средата и отношението към детето?

Първо е необходимо болницата да иска да създаде отделение "Светулка". Повечето детски отделения са в общински болници, така че работим активно с кметовете на населените места. Информираме местната общественост, ангажираме местната власт и бизнес, търсим подкрепа на фирми и организации от региона. Това е изключително важен процес - хората трябва да поискат и да участват в промяната - така се гради общност и общество. "Светулка" постига един "страничен ефект", като кара хората да повярват и да се мобилизират за каузата. И когато ние си тръгнем, те продължават да се грижат за отделението, а това дава устойчивост на каузата и представлява ефекта, към който в крайна сметка се стремим.

Как могат обикновените граждани, които искат да помогнат, да се включат в "Закръгляме в полза на доброто" и с това да подкрепят проект "Светулка"?

Всеки може да се включи в проекта "Закръгляме в полза на доброто" на А1, като плати сметката си онлайн през "Моят А1". Освен това всеки може да посети нашия сайт - www.zadobroto.com и да дари за каузата. Вече имаме и онлайн магазин- https://store.zadobroto.com/ - можете да си купите наш брандиран продукт и да станете част от общността на светулките, защото средствата от продажбите са за проекта.

Щом сте припознали тази кампания, вероятно имате наблюдения върху състоянието на детските отделения в страната. Как можем да го обобщим - къде е най-болното им място и какви са препоръките ви за неговото "лекуване"?

Да, вече имаме сериозен опит и наблюдения върху състоянието на детските болнични отделения. То е лошо. Понякога е ужасяващо. Но там работят сърцати хора, които искат промяната и нямат търпение тя да се случи. Когато ги срещаме, ние знаем, че "Светулките" са вече там, ние просто им помагаме да засветят. Има отделения, които не са ремонтирани от десетилетия. Само си представете да ходите на работа всеки ден на място, където таванът над главата ви е в мухъл и се люпи, пространството е мрачно и враждебно. Какъв ентусиазъм трябва да имате, за да продължавате да си вършите работата с любов дълги години?

Между персонала и родителите зее пропаст в резултат на затлачените проблеми в детското здравеопазване. Чрез дружелюбната материална среда "Светулка" сближава родителите и медиците, защото влияе на емоционалното състояние, нагласите и здравето ни. Лекарите и сестрите никъде не достигат, изключително натоварени са с прегледи и с бумащина, много от тях са около и след възрастта за пенсиониране, неспокойни са. Родителите също са неспокойни, защото се тревожат за децата си и искат някой да отговори на въпросите им. И ето как лесно се натрупва недоверие и се стига до скандали. Част от проекта е въвеждането на медицински медиатори, които да помагат на родителя да се ориентира, да получи адекватна информация за начина и стъпките на лечение на детето, да му асистират при попълването на документи. Това ще помогне и на лекарите.

Освен това искаме да направим и комуникационни обучения на медицинския персонал как да предоставят качествена информация на достъпен език на родителите и децата. Непознатото плаши, а липсата на информация засилва травматизма на родителите и на детето.

Детското отделение в МБАЛ Айтос преди и след ремонта

Снимки в колаж: А1

Голяма част от кампаниите на "За доброто" са свързани с подобряване на детското здравеопазване. Приемате ли това като лична кауза, има ли история, която ви е мотивирала да помагате точно в тази насока?

Всички във Фондацията, както и хилядите ни доброволци и дарители приемаме добруването на децата като лична кауза. Усмивката на децата, спокойствието на родителя и персонала, след като отделението вече е "Светулка", е личният ми мотиватор. Трябва да влезете в отделение "Светулка", за да усетите отново особено чувство и светлина - хората просто греят! И не само хората в самата болница, целия град говори, хората се вълнуват, щастливи са. Това прави "Светулка": променя средата и хората.

По какви други каузи работи "Фондация за доброто" освен проекта "Светулка"?

Фондация "За доброто" има вече над 10 каузи, които развиваме с помощта на дарители и съмишленици. Най-големите са "Фонд за децата на герои" - подпомагаме със стипендии от 500 лв. месечно/6000 годишно 27 деца на лекари и учители, които загубиха битката в Ковид пандемията.

Друга наша кауза е грижата за украинските бежанци. Направихме Ситуационен център в София, където бежанците получават храна, търсим им жилище, работа, лечение, учат български, помагаме и с административните процедури, през които трябва да преминат. Освен това създадохме детски дневен център в "Музейко" за децата на работещите вече украинци, изпращаме храна и дрехи в държавните бази в страната.

Проектът "Прегърнато семейство" има за цел да подпомогне приобщаването на украинските семейства към нашето общество. Проектите "Приказка за оздравяване", "Легълца за оздравяване", "Оборудване за оздравяване" и др. са свързани с детското здравеопазване и постепенно се приобщават към голямата идея "Светулка".

Скоро идват коледните празници. Какво бихте си пожелали и какво би било пожеланието ви към едно дете?

Пожеланието ми за предстоящите коледни празници към децата е да бъдат здрави и да вярват. Да вярват в доброто, в дядо Коледа, във вълшебствата. А за нас - възрастните, пожелавам да можем да даваме надежда, да не забравяме, че доброто са децата и трябва да ги възпитаме като добри хора, съпричастни и чувствителни.

Ние сме тези, които трябва да възпитаме Светулки, ако искаме те да продължат да светят и като пораснат.

И ако на Коледа стават чудеса, то в повечето случаи хората са тези, чиято вяра и действия ги предизвикват. Всеки клиент на А1 може да се включи в кампанията "Закръгляме в полза на доброто", като плати месечната си сметка онлайн и спомогне едно детско отделение в страната да има всички необходими условия да лекува качествено децата на България. Нека заедно направим нещо добро.

Снимка: А1