Интернет може да рухне на 11 октомври. Такава новина заля социалните мрежи в началото на седмицата. Посочената причина е първата в историята смяна на така наречените ключове на интернет регулатора, което може да създаде проблеми при сърфирането в мрежата. Истината обаче не изглежда толкова песимистично, коментираха български IT експерти пред БНТ.

Интернет потребителите бяха предупредени, че след 11 октомври част от ресурсите в мрежата може да се окажат недостъпни, а много сайтове да се откриват изключително бавно. В действителност от години се подготвя смяна на секретните ключове в самия корен на интернет. 

"Най-добрият сценарий е в повечето държави никой да не разбере нищо от проблема, а най-лошото е тези 2 милиона потребители да им спре достъпа до интернет изцяло - не могат да отварят сайтове, имейли, и ако това стане, те трябва да се обадят единствено на интернет доставчика си и той да промени настройките", каза Илия Базлянков, IT експерт.

Според него, българските интернет потребители могат да бъдат спокойни - готвените промени се очаква да засегнат най-вече САЩ.