​Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран в Окръжна болница от следствения арест, съобщи Нова телевизия. Правят му се изследвания в Спешното отделение, потвърдиха от лечебното заведение.

Вчера хасковлията, арестуван като част от "митническото ОПГ", също е имал оплаквания, заради които е бил изведен от килията и прегледан във ВМА.

Предполагаемата диагноза на Стефан Димитров е инсулт, съобщи Нова тв, но още се правят изследвания, за да се уточни какво му е.

Малко по-късно от Окръжна болница обявиха: "Днес малко преди обед, мъж с инициали С.Д. беше приет и прегледан по спешност в СО на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Мъжът е бил в следствения арест, когато получава оплаквания за проблеми в крайниците, главоболие и световъртеж. Направени са му кръвни изследвания, лумбална пункция и скенер на глава. Допълнително е проведена консултация с невролог и е преценено, че мъжът няма нужда от хоспитализация".

"За случилото се разбрах от приятелката на защитния, която е отишла на свиждане. От самия Стефан Димитров разбрах, че вчера е имал сериозни проблеми със схващания в едната половина, силно главоболие, повръщане. Закаран е във ВМА за изследвания, по неясни причини са казали, че нямат места да го приемат. Въпреки че лекарят е твърдял, че трябва да остане в отделението по неврология, са казали, че няма места. Върнат е на "Г. М. Димитров". Сменено му е мястото, забележете, бил е с други задържани и изведнъж го преместват на третия етаж сам", каза пред bTV адвокатът му Ивайло Найденов. 

По думите му Стефан Димитров е паднал и си е ударил главата тази сутрин

В своя позиция от ВМА казаха, че "на пациента е предложена хоспитализация в лечебното заведение, но той е отказал такава. Въпреки това медиците са уточнили, че ако не се чувства добре на по-късен етап, може да се обърне от отново към тях".

На съдебното заседание на 11 април болен адвокат отложи решението на съда дали бившият началник на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста. Защитничката на Банкова - Аделина Натина ще бъде глобена 500 лева, защото не е уведомила навреме и не става ясно дали състоянието ѝ позволява да се яви в залата, записа съдът в определението си. Адвокатът на другия обвинен Стефан Димитров Ивайло Найденов пък поиска отвод на съдия Галя Георгиева заради нейни думи пред парламентарната комисия "Мартин Божанов" в парламента. Найденов цитира думи на Георгиева, "МВР и прокуратурата са над всичко".

На 4 април директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи с още трима души. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов-Паскал.

Два дни след ареста градският съд остави в ареста за постоянно Банкова и Димитров-младши. Баща му Марин влезе в "Пирогов" заради влошено здравословно състояние още след акцията на ДАНС и това засега осуетява задържането му. Паскал пък е обявен за национално издирване.

Мотивите на прокурорите да поискат постоянен арест за Банкова и баща и син Димитрови са, че има събрани доказателства, от които обосновано да се предложи, че тримата са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Освен това, ако са на свобода тримата могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, твърди държавното обвинение.

 

 

 

 

 

 

Очаквайте подробности.