За първи път в България бе направена имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. Революционната интервенция за България осъществи екипът на доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, съобщиха от лечебното заведение.

Двама пациенти - мъж на 67 г. и жена на 72 г., бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение.

Мъжът е бил с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения, информират от Св. "Анна".

Консултант на операцията, която продължи близо два часа, беше полският специалист - проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за операцията, уточниха от болницата.

Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

Пейсмейкърите, които бяха имплантирани за първи път на български пациенти са на американската фирма "Medtronik". Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК. 

Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

"Този тип пейсмейкъри се имплантират на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически операции, от които пациентите се възстановяват много по-продължително", обясни доц. Велчев.