Образователното министерство излезе с анкета до родителите в училищата и детските градини за това дали са съгласни децата им да бъдат тествани за COVID19. Тя предизвика стотици коментари в социалните мрежи, като мненията са полярни.

"Важното е в случая да се открит скритата заболеваемост, работим с персонал, който е в рискова възраст – периодично би трябвало децата да бъдат тествани", коментира пред bTV директорът на столичната детска градина „Леда Милева“ д-р Вяра Богатева.

По думите ѝ около 38% от родителите на 210-те деца в заведението са съгласни за изследването.

На напълно противоположната позиция е Милко Божанков – баща на две деца и член на родителска организация.

„Смятаме, че тези тестове са безсмислени по самия им начин на прилагане – децата извън всяка детска градина пак контактуват заедно. За да се види скритата заболеваемост, по пътя на логиката би следвало децата да се тестват ако не на 10 минути, то всеки ден, което е меко казано репресивен метод спрямо тяхната психика“, подчерта той.

Според негови данни в страната едва 15% от родителите са „за“ подобни COVID тестове и не би следвало такава манипулация да се осъществява – особено при висок риск както от грешка, така и от физическо нараняване.

Очаква се МОН да обяви официално резултатите от анкетата.