33 литра кръв бяха дарени от десетки добри българи в двудневната кампания за доброволно кръводаряване, организирана от столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", съобщиха от лечебното заведение.

Акцията беше организирана в помощ на деца, страдащи от таласемия, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки 2-4 седмици. Събраното количество кръв е достатъчно, за да се осигури кръвопреливане на 45 деца, които се лекуват в болницата, за един месец.

В акцията се включиха над 80 души, като 68 от тях не са имали противопоказания за кръводаряване. В кампанията се включиха и лекари от болницата.

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Заболяването е тежко и продължава цял живот. 

В Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към болницата се проследяват и лекуват 51 деца, засегнати от болестта. Най-малкият пациент е на 11 месеца. Без редовно кръвопреливане тези деца могат да живеят най-много четири години, но при редовно кръвопреливане, имат нормален живот като на връстниците си, поясниха от болницата.

Всеки желаещ може да дари кръв във всеки център по трансфузионна хематология, дори и извън организираните кампании. Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:30 часа, а в събота, неделя и официални празници- от 9:00 до 15:30 ч.