Децата имат нужда да бъдат на открито и на слънце поне 1 час на ден. Според английско изследване, много подрастващи прекарват по-малко време навън, а холандско проучване твърди, че днешните малчугани играят извън домовете си значително по-малко от връстниците им преди 50 години.

Учените са категорични, че прекаралите детството си на открито развиват по-добра ориентация, социални умения и способност да се справят с предизвикателствата. За разлика от тях израсналите пред екрана не знаят как да се справят с живота - и извън виртуалната реалност често се чувстват объркани и отегчени.

Едно от решенията е да се подсигурят приятни и интересни места за игра на открито, за да прекарват децата повече време навън.

Тези дни беше проведена една позитивна инициатива за създаване на подходящи условия за игра на подрастващите.

Живущи и ентусиасти облагородиха междублоковото пространство и реновираха площадката пред блок №4 в софийския квартал Полигона. Те споделиха, че инициативата е по идея на депутата Мария Илиева, която е осигурила и голяма част от необходимите материали и лично се е включила в боядисването и реновирането.

Снимка: Dir.bg

"За да имаме щастливи и здрави деца, които да живеят и играят в чиста и красива среда, ние самите трябва да полагаме усилия за това", сподели мотивите си депутатката.

"Резултатът е налице - подменени са старите дъски на пейките с нови, боядисани са в свежи цветове, междублоковото пространство е почистено и обновено, децата вече лудеят в освежената градинка и се чува много смях", коментираше с усмивка една от майките в ж.к. Полигона.

Психолозите твърдят, че мисията на родителите, а и възрастните като цяло, е да формират уменията и ценностите на децата и юношите и да ги насърчават да откриват околния свят. Всеки принос, дори и с облагородяването на площадките и междублоковото пространство, има значение и всички трябва да участват активно.