Отличията за чиста уеб журналистика в конкурса Web Report ще бъдат връчени тази вечер в 19,00 часа в "Перото", НДК.

Конкурсът се провежда от най-големия уеб портал Дир.бг и агенцията за иновации Innovation Starter за първа година, за първа година, 20 години след създаването на първите български интернет сайтове и професионализирането на бранша.

Над 150 журналисти и автори на свободна практика се бориха в петте категории на конкурса: Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории.

Участваха автори както от ветерани като БНТ, БНР, БТА, Капитал, Вести, "Сега", BulgariaOnAir, "Жената Днес", Actualno, e-vestnik, така и по-нови медии, като Редута, Оффнюз, Economic.bg, Uspelite.bg, студентски платформи за журналистика, лични блогове и регионални медии, и много други.

Членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите.

Сред имената са Алексей Лазаров (Главен редактор в Капитал), Миролюба Бенатова (журналист с над 20 г. профеисонален стаж, Нова ТВ), Бойко Благоев (Ръководител на отдел Комуникации в Представителството на ЕК в България), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор на Нетинфо), Иван Бакалов (журналист и основател на сайта e-vestnik.bg), Мария Черешева (зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти - България и кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), Владимир Жеглов (Основател и Председател на борда на директорите на Dir.bg).

За всяка категория ще бъде връчена парична награда, а една награда ще поощри и дебюта на млад автор.

Конкурсът се провежда с генералната медийна подкрепа на БНР и в партньорство с 20 неправителствени организации, обединени от идеята за качествено съдържание в медиите и високи етични стандарти като "Асоциация на европейските журналисти", "Център за развитие на медиите", "Българска асоциация за информационни технологии" (БАИТ), Награди "Иновации в политиката", "Обединени идеи за България" и др. НДК е стратегически партньор на събитието.

Генерални партньори са Мтел, Райфайзен банк, Дънди Прешъс Металс, с подкрепата на Джеймисън и др.