С Web Report'2019 Dir.bg вади на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас на фона фалшивите новини в уеб пространството. За да направим крачка напред към промяната, трябва да се върнем стъпка назад към истината. Ето защо най-големият български уеб портал Dir.bg организира за втори път конкурса Web Report.

Конкурсът Web Report'2019 стартира на 5 март 2019 г. Срокът за изпращане на материалите е 31 май 2019 г. Адресът, на който можете да ги изпращате, е: webreport@webreport.bg. Един автор може да участва с не повече от три материала във всяка категория.  Материалите трябва да са публикувани в българското уеб пространство за периода между 16 май 2018 г. до 30 май 2019 г.

Категориите на конкурса са: Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории. Конкурсът бе обогатен, като във второто издание на Web Report добавихме и два нови жанра, без които съвременната дигитална журналистика не би била невъзможна - фото и видео репортаж.

На платформата на конкурса Web Report ще откриете материали за жертва на имотна измама и бездействието на институциите и до какво води това, за регионите и предприемачеството, за мемоарите на един артист - Александър Секулов, за транспорта в Букурещ, който е по семпъл, по-удобен и по-редовен от софийския. Други предложения са "Приемат ли по /не/успех в елитните гимназии" или материал за властта на влиятелните родители и за неочаквания урок, който получават децата. Колеги задават въпроса в критичен материал "Защо хора с ампутация са принудени да крият, че имат увреждане?". В категория Технологии пък се задава въпроса за една обществено значима тема "Как се прекратява договор с Телеком при починал абонат?". "Една неочаквана инсталация в много цветове в едно" е една от темите в категория Култура. "Дамата, която разказа играта на мутробарока и Балкантурист" и коментарът "Да мразиш мюсюлманите в България, без никога да си ги срещал" са част от материалите, които вече са изпратени за конкурса.

Всички материали можете да прочетете >>> ТУК, а собствените си кандидатури изпращайте на webreport@webreport.bg до 31 май тази година.

И тази година тенденцията е на повече заявени участници жени, отколкото мъже, но това все още не е късно да се промени.

Снимка: Shutterstock

Достатъчно добре ли се справяме с хореографията на истината и готови ли сме понякога да поемем нелеката задача да водим този танц? Тези въпроси повдига конкурса за чиста журналистика Web Report, организиран от Dir.bg.

Седем са наградите в конкурса за чиста журналистика Web Report. Наградата за всяко първо място в категория е парична премия в размер на 1000 лв. Журито на конкурса ще отличи най-добрите фото и видео публикации със специални награди от 1000 лв.

Пълните условия на конкурса както и наградния фонд, можете да откриете на страницата на конкурса.

Конкурсът Web Report показа, че има шанс за чиста и честна журналистика.

Търсим онези автори, които пишат с перо и сърце. Търсим онези, които виждат и снимат важните неща. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат умишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Търсят всички факти и гледни точки към едно събитие. Доставят истина, а не пропаганда.

Защото истината е безпристрастна.

Всички публикации, които ще бъдат одобрени за участие, трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим - членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред имената са Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист, Нова ТВ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото").

Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на добро съдържание в българския уеб и от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата.

Благодарим на всички конкурентни, големи и малки, национални и регионални медии, които подкрепят Web Report.

Генерални партньори на конкурса са A1, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Главболгарстрой".

Генерални медийни партньори на инициативата са БНТ и БНР.

НДК е стратегически партньор на събитието.

Издателска къща "Хермес" осигурява награди - книги за всички победители, а големият български художник Иван Яхнаджиев ще подари своя картина на спечелилия в категория "Култура и изкуство".