Вселенският патриарх Вартоломей пристигна около 10,16 часа в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да отдаде почит на патриарх Неофит.

"Дойдохме да почетем за последен път Неофит. Той беше наш любим брат. Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов приемник, който ще бъде духовен отец на всички българи", каза вселенският патриарх.

Днес България си взема последно сбогом с патриарх Неофит, който почина на 13 март след дълго боледуване от многоорганна недостатъчност. 

Храм "Александър Невски" е преизпълнен с миряни, духовници, държавници и дипломати. След 11:00 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество - блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от патриарх Вартоломей.

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по ул. "Оборище", бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.