ИАРА и Министерство на земеделието, както и други компетентни органи все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание са задържани три български кораба на пристанището в Костанца. Това стана ясно след срещата в Министерството на земеделието с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев съобщи, че се изчаква юридически документ, въз основа на който трябва да се реши какви стъпки да бъдат предприети от засегнатите страни.

Доц. Ваня Стаматова, шеф на Агенцията по рибарство и  аквакултури, допълни че ако до 7-дневен срок не бъдат получени официалните документи, ще бъде изпратено ново искане към румънската страна. Тя увери, че рибарите могат да разчитат на администрацията. 

Разполагаме с неофициална информация, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на трите български кораба. За съжаление, в тази информация лисва правно основание за това на какво основание тези кораби са задържани, заяви в отговор на журналистически въпрос Събев. Той допълни, че няма референция нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова.

По оценка на Министерство на земеделието нашите кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на ЕС в Черно море, каза Събев.

Събев разказа какво точно се е случило. Според него, български риболовни кораби са изпълнявали дейност "риболов" в ескслузивната икономическа зона на Румъния, съобразно дадените правомощия на Европейското законодателство. В периода 21-24 март е била планирана съвместна проверка между български инспектори от ИАРА и експерти от румънската институция.

В последния момент се дават инструкции за промяна на основната задача, а именно проверка в морското пространство и то в отдалеченост на повече от 50 мили от бреговата ивица на Румъния. Проверени са 5 български кораба. Три, от които са задържани в Румъния.

Констатациите показват, че на борда на тези кораби е имало два вида риба - калкан и черноморска бодлива акула. Калканът и цацата са единствените видове, за които има предвидено в рамките на европейското законодателство ограничение в улова, разпределено между България и Румъния. В Румъния има национално законодателство, което въвежда допълнителни ограничителни мерки. На корабите е имало количества и от двата вида, но риболовната дейност на тези кораби е осъществявана извън зоната от 12 мили, която са териториалните води на Румъния. Т.е. българските кораби са осъществявали законна дейност, която позволява европейското законодателство. Уловът на калкан към момента не е забранен.

Този случай не е прецедент. Преди повече от 11 години имаше подобна ситуация, когато български риболовен кораб беше задържан и Съдът по правата на човека излезе с решение миналата година, съобразно което румънската страна нерегламентирано е отнела възможност на кораба да осъществява дейност в акваторията на Черно море. Събев се надява ситуацията да не е такава.

Има информация за задържани рибни запаси и инвентар от корабите, задържани в Констанца. Добрата новина е, че капитаните на тези кораби са вече в България.

Собственикът на два от задържаните кораба Красимир Петров заяви, че ако корабите не им бъдат върнати, те ще фалират. Той бе запитан също дали продължават да искат оставката на доц. Стаматова, като заяви, че в момента не стои въпроса за оставки, а за връщането на корабите. 

Доц. Стаматова пък каза по-рано, че тя не е била разбрана и не е наричала рибарите бракониери, заради което те са се разгневили. Тази дума не ми е в речника. В агенцията съм забранила тя да бъде използвана, заяви доц. Стаматова. 

В момента тече прокурорска проверка без конкретика, но на основа на чие зеконодателство се установява, не е ясно.

Корабите бяха задържани в четвъртък вечерта с мотива за незаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още няма конкретика дали и каква санкция евентуално ще им бъде наложена. Според служебния защитник на единия от капитаните, максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 000 лева.

Вчера от думите на заместник земеделския министър Георги Събев стана ясно, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти.

Рибарите бяха освободени в събота след разпити. Те заявиха, че са спазили правилата на ЕК за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани - на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.