Поради високите температури там ще има и интензивно снеготопене и са възможни локални разливи и заливания.

Заради обилни снеговалежи код "Оранжено" е обявен за 8 области в Североизточна и Южна България.

Сняг вали в момента в София. Тази сутрин е затворен Проходът на Републиката. Причината е заледяване на пътното платно в района на село Въглевци. Почистваща техника работи по опесъчаването на трасето. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, които се е обработват.

Пътната настилка на автомагистралите е мокра. Сняг и дъжд превалява на много места в страната, което е предпоставка за образуване на поледици.

По прогноза на дежурните хидролози на НИМХ, през следващите 1-2 дни в резултат на предстоящите интензивни валежи и частичното снеготопене се очаква съществено повишаване на водните нива във водосбора на река Арда - реките Арда, Върбица, Крумовица, както и съответните им притоци. Ще премине висока вълна, от която ще има значителен сумарен приток в каскада "Арда".

В понеделник и вторник в цялата страната ще има значителни валежи и ще се образува съществена нова снежна покривка. В северозападната част от страната валежите в понеделник ще са от сняг, в югоизточната от дъжд. Постепенно навсякъде дъждът ще премине в сняг. Най-голямо ще е количеството на валежа в Рило-Родопската област - 80-100 л/кв.м, локално и повече. В останалата част от страната количеството ще е предимно между 20 и 40 л/кв.м.

Вижте детайлна прогноза за времето на Дир.бг