Следващата седмица ще бъдат реекспортирани от България първите контейнери с открития на пристанище "Варна запад" боклук от Италия. Това съобщи днес във Варна екоминистърът Емил Димитров. По думите му става въпрос за 28 контейнера. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Министърът допълни, че ще бъдат въведени драстични правила за брокерите на боклука.

Емил Димитров обясни, че ще бъдат "затворени" всички пристанища, ЖП-входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, а след това, всичко, което е в страната, ще бъде подложено на контрол.

Намерението е у нас да се горят 50 процента български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос, разкри министърът.

Главният прокурор Иван Гешев, който дойде на място, допълни, че се работи много сериозно в сегмента "незаконен внос на боклук". Ще направим всичко възможно да покажем, че има държава и да преустановим този процес, категоричен бе Гешев. Той допълни, че боклукът на пристанището е предназначен за горене в топлоцентрала, чието име обаче не назова.

Главният прокурор каза още, че по този въпрос става дума за държавна политика и цялата държава иска този проблем да бъде решен.

България и Италия ще работят активно за прекратяването на всички нелегални превози на отпадъци. Това каза при гостуването си в София на 30 януари министър-председателят на Италия Джузепе Конте. Той обяви, че е разпоредил на италианския министър на вътрешните работи за тяхното прекратяването. "Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъци", отбеляза Джузепе Конте.

Българският премиер Бойко Борисов заяви тогава, че в рамките на седмица двете страни ще работят съвместно, за да се разбере дали някой се опитва да заобиколи закона, възползвайки се от свободното движение на стоки в Европейския съюз. "Ще накажем виновните, ако има такива", изтъкна Борисов.

Това, че може да има свободно движение на стоки в Европейския съюз, не означава, че трябва да става нелегално, изтъкна Джузепе Конте. "Абсолютно трябва да бъде изкоренен всеки стълб на нелегалност", заяви още италианският премиер.