Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички вас. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в изказването си на церемонията по връчването на ежегодните награди на Министерството на образованието и науката (МОН) за принос в науката "Питагор" за 2023 г., която се провежда в аула "Максима" на Университета по национално и световно стопанство (УНСС).

Ако допреди няколко години бяхме свикнали да приемаме твърдението, че няма пари за наука като клише, то днес говорим за възможностите повечето училищни кабинети по химия, физика или биология да бъдат обновени, отбеляза образователният министър, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Той подчерта, че силните страни в областта на научните изследвания в България се свързват основно с човешкия капитал. Български учени са сред водещите в редица традиционно силни области, като интердисциплинарната химия, електрическо и електронно инженерство, приложните науки - физика и математика, астрономия и астрофизика, и други.

Нашата страна е естествен лидер в някои научноизследователски тематики, свързани с културното наследство, националната идентичност, изкуствознанието и историята. Този потенциал трябва да бъде запазен и за това сме отговорни всички ние, каза проф. Пенов.

Снимка: БТА

Той отбеляза, че през последните години научната инфраструктура беше частично обновявана чрез различни проекти на финансиране, които позволиха закупуването на съвременна научна апаратура или обновяване на съществуващата. Да, това не е достатъчно, но е стъпка в правилната посока, заяви образователният министър.

Развитието на научните изследвания води до съществен положителен ефект върху редица области от обществения живот. Научното развитие оказва положително влияние върху образованието на всички нива. Високото ниво на научните изследвания във водещите научни институции и висши училища в страната привлича повече български и чуждестранни студенти да учат и да завършат докторантура в България или български учени да се завръщат в родината си, каза проф. Пенов.

Снимка: БТА

Според него това ще спомогне не само за израстване на нови поколения учени, преподаватели и учители, но ще има положително влияние и върху подготовката на висококвалифицирани специалисти за индустрията и задържането на квалифицирани кадри в България.

Снимка: БТА

Тези награди са част от малкия принос, с който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и за неговите последователи: "Винаги едно свойство на числата е справедливост. Друго - душа и ум, трето - успех!", каза министър Сашо Пенов.

Снимка: БТА

На церемонията присъстват заместник-министри, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректори на университети, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, председателят на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука" проф. Лиляна Вълчева, учени и преподаватели.