Врачанският митрополит Григорий единодушно бе избран за наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква на днешното заседание на Светия синод. Това обяви пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Синода. 

Новоизбраният наместник-председател ще ръководи БПЦ до избора на нов патриарх, което трябва да се случи в рамките на следващите четири месеца. Григорий ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит. 

Киприан коментира и решението на пловдивския митрополит Николай да не бъде поставян сред кандидатите за нов глава на Българската православна църква. "Решението на Николай е окончателно", каза той.  

8 от 13 митрополити може да бъдат избрани за наследници на Негово Светейшество Неофит. Според Устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Пловдивският митрополит Николай заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол. Светият Синод прие молбата му. Според Нова тв се очакват и още "отводи".

Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни вече съобщи, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това - патриарх.

Кой е врачанският митрополит Григорий?

Митрополит Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на СДС "Св. Йоан Рилски" в София.

Приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г.

През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия".

От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянската ставропигиална св. обител "Успение Богородично" и определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската ставропигиална св. обител "Успение Богородично" и от 01.05.2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 5 март 2017 г. епархийските избиратели от Врачанска епархия го издигат за кандидат за Врачански митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София Св. Синод на БПЦ-БП с пълно единодушие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.