Военноморските сили (ВМС) са реагирали на повече от 40 сигнала за наличие на мини или миноподобни обекти в българската акватория, каза командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов.

На тържествена церемония в сградата на Адмиралтейството във Варна, на която присъстваха и областният управител на Варна Андрияна Андреева и кметът Иван Портних, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители по случай 144-ата годишнина от създаването на ВМС.

Изминалата година беше сложна за военния флот, преди всичко заради войната в Украйна, посочи Михайлов, цитиран от БТА. По думите му ВМС осигурява системно наблюдение на акваторията и се грижи за сигурността на корабоплаването. Той подчерта, че успешното изпълнение на задачите се дължи преди всичко на хората във флота, на техния професионализъм и висока мотивация.

Контраадмиралът съобщи, че предстоят две учения - водолазното "Тритон" и "Бриз 2023", който за пръв път през тази година ще бъде през октомври, а не през лятото. Той благодари на местната власт във Варна за подкрепата през годините и увери, че военните моряци ще продължат да бъдат на поста си, а обществото винаги може да разчита на тях.

Командирът на ВМС връчи на кмета Иван Портних предметна награда за дългогодишната добра съвместна работа.

Областният управител Андрияна Андреева отличи четирима военнослужещи и цивилни за професионализма им и постигнати високи резултати, както и по случай 144 години от създаването на Военноморските сили.

Тя подчерта, че дълг, доблест и чест са характерни за всеки от военните моряци, а "това ни помага да се чувстваме спокойни". Кметът Портних отличи двама военнослужещи и един цивилен служител с предметни награди и парични премии. Той благодари на моряците, че са заедно с българите и в трудни, и в празнични моменти и ги увери, че Варна се гордее с тях.