Язовир "Студена", чието пресъхване доведе до режима на водата в Перник, продължава да губи от обема си, но това става с по-бавни темпове. Това съобщи пред bTV кметът на града Станислав Владимиров. Обемът на язовира в момента е около 4 милиона кубични метра. Продължават усилията за прихващането на допълнителни води, които да повишат нивото - днес служители на местна служба за защитна на населението ще търсят начини за изпомпване на вода от околни пещери

Перник е на още по-строг режим на водата от петък. От края на миналата седмица перничани и живеещите в околността ще имат вода по 8 часа, вместо по 10 часа в денонощието. 

В града беше обявено и бедствено положение в събота. То е въведено като извънредна мярка, за да могат да се случат по-бързо спешни аварийни и строително-монтажни работи, които да увеличат притока към яз. "Студена".

Бедственото положение е в сила 7 дни - до 29 декември, но при необходимост ще бъда удължен срокът

Водата за перничани е била отклонявана към Радомир. Това установи извънредна проверка на МОСВ по заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.

Проверката показва още, че ВЕЦ "Студена" не работи, съобщават от МОСВ. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

Министерството не е уведомено за демонтирането на разходомерното устройство, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.