За целите на кандидатстване във висше учебно заведение (ВУЗ) зрелостниците, положили успешно, но не задоволително за тях, зрелостен изпит, имат право еднократно и не по-късно от една година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценка на следващ такъв насрочен изпит в същото училище. За това ще им бъде издавано удостоверение, а новата оценка се вписва в него, ако е по-благоприятна за зрелостника. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", сочи справка на страницата на Народното събрание.

Прави се и допълнение в Закона за висшето образование. Приемането на студенти и докторанти се извършва чрез конкурсен изпит в рамките на утвърдения брой при спазване на определените в правилниците на висшите училища изисквания, ако те не противоречат на държавните, като се признаят издадените удостоверения по Закона за предучилищното и училищното образование.

В края на юли министърът на образованието Галин Цоков коментира пред журналисти в Старосел, че подкрепя идеята за допълнителни държавни изпити, за да могат ученици, които са завършили, да получат по-високи оценки за кандидатстване в университет. Той уточни, че ако има промяна в законодателството, ще се даде възможност за явяване на такива зрелостни изпити, може би и на поправителната сесия на ученици, които са завършили в предходната година и искат да покажат по-висок успех и бал при кандидатстването в университетите. Те ще получат удостоверение за положен зрелостен изпит, но оценката в дипломата им няма да бъде променена.

Преди това такава законодателна промяна поиска омбудсмана Диана Ковачева и МОН я одобри. Ковачева внесе предложението до председателя на Народното събрание Росен Желязков и членовете на Комисията по образованието и науката.