Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и половина вертолет "Дофин", съобщи днес командирът им контраадмирал Митко Петев. Това е договорено в спогодбата с "Еърбъс Хеликоптерс", която е подписана на 23 май от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Според договора, хеликоптерът трябва да е предоставен на ВМС не по-късно от 18 месеца от подписването му. Контраадмирал Петев коментира, че вертолетът "Дофин" отговаря на всички изисквания и има същите качества като вертолетите "Пантер".

За новия хеликоптер не е необходимо допълнително обучение на летците, защото той е абсолютно идентичен с "Пантер", обясни Петев и уточни, че няма да е необходима и допълнителна апаратура или наземна техника. Военноморската авиобаза "Чайка" разполага и с апаратура за поддръжка.

През юни миналата година ВМС загубиха хеликоптер "Пантер" по време на тактическо учение в Черно море. Тогава загина и пилотът.

Командирът на ВМС съобщи още днес, че във военното министерство е минало съгласуването на проекта за инвестиционен разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и в него са отразени всички направени препоръки. Добавени са средства и за ДДС, което беше основната причина да има само една оферта и да не може да бъде реализиран проектът.

Петев посочи, че придобиването на кораби няма да изостане от проектите за авиацията и сухопътните войски. Следващата седмица предстои приемането на проекта за инвестиционен разход на Съвета по отбрана и след това депозирането му в МС за междуведомствено съгласуване.

Контраадмирал Петев участва във Варна в ритуал по отбелязването на 102-та годишнина от началото на подводното плаване в България, който се проведе пред мемориалната плоча на първия български адмирал, командвал флота - Иван Вариклечков. На церемонията присъстваха областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних.