На 11 декември,в района на жп спирка Мурсалево, бързият влак Благоевград-София, управляван от Христов, се удари в горящ ТИР, паднал на релсите заради свлачище на главния път Е-79. След удара пламна и влакът, но всички 95 пътници в него бяха изведени от машиниста и превозната бригада и няма пострадали.

Вижте снимки от инцидента >>>

41-годишният Димитър Христов разказа, че влакът е излизал от завой, когато е видял на около 150-200 метра горящия камион. Композицията се е движела с около 80 км/ч.

"Нямаше време за страх. Задействах спирачката, за да намаля скоростта възможно най-много преди удара", допълва той.

Секунди преди сблъсъка машинистът изскочил от командната кабина и влязъл в първия салон на композицията, за да предупреди пътниците.

"Извиках им да се държат, защото ще се ударим. За повече нямаше време. След като се блъснахме в камиона, пламна и влакът", казва още Димитър.

Той, кондукторът и началникът влака започнали да извеждат пътниците. Нито един от 95-мата в композицията не е пострадал.

Въпреки че всички го обявиха за герой, машинистът твърди, че не се чувства такъв.

"Просто направих това, което ще направят и други мои колеги при подобен случай. За да си машинист, трябва да можеш да запазваш самообладание, защото такива инциденти се случват в нашата професия. Някой беше казал, че машинистът е първият в системата, която няма право на грешка и последният, който може да поправи грешката на другите", допълва Христов.

41-годишният мъж работи в БДЖ от 1993 г., като е бил награждаван преди години, когато отново навреме спрял композицията, която управлявал, забелязвайки счупена релса. И така предотвратил друга катастрофа.

"Той е много съвестен и опитен служител", заявиха от ръководството на компанията и бяха категорични, че с действията си той е спасил десетки човешки животи.

Вчера от БДЖ наградиха Димитър Христов с 500 лева.

Днес от пресцентъра на холдинга съобщиха, че за "проявения изключителен професионализъм и навременни действия, благодарение на които са предотвратени човешки жертви", ръководството на холдинга ще награди с грамоти  локомотивния машинист и служителите от превозната бригада на бързия влак Благоевград - София с номер 5624.

За отговорното изпълнение на служебните задължения, както и за оказаното съдействие при организиране на извеждането и евакуацията на пътниците при инцидента ще бъдат наградени Димитър Христов, локомотивен машинист, Кирил Стефанов, началник влак, Васил Джартов, кондуктор.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски лично ще поздрави и награди с гравирани часовници Димитър Христов и служителите от превозната бригада на бързия влак Благоевград - София.