Инцидентът е станал в 2.20 часа заради свличане на земни маси върху пътя Симеоновград-Хасково, съобщиха bTV и БНР. Локомотивът е ударил паднало дърво, обясниха от БДЖ.

Няма бедстващи хора.

В композицията има 12 чужди граждани, които не пожелаха да бъдат извозени до близко населено място, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова пред БТА. По-късно обаче от НКЖИ съобщиха, че пътниците ще бъдат превозени с микробус до границата с Турция.

На място е пристигнала тежка техника, която ще изтегли локомотива. Веднага е закаран и дизелов локомотив, за да се подсигури отопление.

Специализиран багер ще изгребва кална маса, паднала върху жп линията между Нова Надежда и Симеоновград, съобщи Видин Колев, директор „Железен път” в НКЖИ. По думите му – там струпването на калната маса върху жп линията е станало рано тази сутрин, вследствие на преливането на язовири, снеготопенето и валежите. „Багерът ще влезе да помогне в изгребването на водата. В участък от стотина метра се е свлякла земна маса – кал, която е силно разредена от водата и е натрупала около 1,2 метра върху железния път. Тя ще трябва да се изгребе, тъй като е в огромно количество”, посочи той.

Екипи на НКЖИ работят по отстраняването на земни маси и върху други участъци от железния път в Южна България.

Заради излизането на река Марица от коритото й и наводнен жп участък между гарите Любимец и Свиленград движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато в 8.30 часа, съобщиха от БДЖ.