"Витоша ски" АД изразява своето несъгласие да се харчат средства от Столична община за проверка на Княжевския лифт.

Това се казва в съобщение на "Витоша ски". Поводът е решението на СОС по доклад на кмета Йорданка Фандъкова Столична община да възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. Обследването ще струва до 50 000 лв. и ще трябва да установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия.

В писмото на "Витоша ски" са посочени дори предложения за какво могат да отидат предвидените средства - "парите могат да бъдат използвани за децата на града - за детски градини или детски площадки".

От там посочват, че поради тази причина ще оспорят пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия "Княжево-Копитото".

В съобщението на "Витоша ски" се казва още:

На първо място "Въжени линии" ЕАД е внесло заявление с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс.

Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - "Допеймайер" и "Лайтнер". Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция следва да бъдат спазени всички европейски изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение.

Ако Столична община действително иска да реконструираме Княжевския лифт, да бъде така добра да се произнесе по внесеното искане и нека тяхното забавяне не се преписва на нас под формата на некоректни внушения и "усещания". В допълнение ще отбележим, че ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено.

Защото сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено.

От там са категорични, че желаят да реконструират всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, за да има планината най-екологичния транспорт.